Homes Photo Credit: Krista Jahnke

Before and After: Converting a 1973 Whistler Ski Cabin into a Family Home

The right angles make all the difference in this revamp of a Whistler cabin by Stark Architecture.

To vote for this home for Western Living’s 2018 Home of the Year, click here. 

The shortest distance between two points may be a straight line, but the far more interesting path comes with a slant. It’s certainly evident in the renovation of a 1973 ski cabin in Whistler, its angles and idiosyncrasies retained and reimagined into an unexpected hybrid of old and new by Stark Architecture. It’s also become an unofficial dictum of the firm: “We need to do more projects with fewer straight walls,” says architect and founder David Arnott.

BEFORE The rundown ski cabin was the jumping-off point for the angular design that architect David Arnott came up with. “All that spaced needed was a slightly sloped blank wall, and suddenly it’s ‘wow,'” he says.

On his first visit to the site, in a hilly neighbourhood northwest of Whistler Village, Arnott knew that, despite being “a rundown, nasty cabin,” he wanted to work with it. “We’re not total hippies, but it breaks our heart to see that whole thing just get chucked in the landfill,” he says. He also saw that the property had ample room for an extension that could take advantage of the east/west views (in this ski town, it’s all about the peaks of Whistler, Blackcomb, Wedge, Black Tusk), and an interplay began between that funky cabin and a new modern structure perpendicular to it.

The new homeowners, full-time Whistler residents Michelle and Mark Forster (known as Mitch and Foz), also knew a straightforward renovation wasn’t going to work for them. The temptation was to tear down and start fresh, but Arnott’s rather out-of-the-box approach gelled with the couple. They share similarly far-flung backgrounds—Arnott came to Vancouver from Scotland by way of Sweden, while Mitch, an Aussie, and Foz, a Brit, met and fell in love in Whistler before moving to Australia and then back here permanently. When they first met, Foz gave Arnott a stack of skater and surfer magazines. They hit it off.

The trio began a collaboration—reno and construction project—that resulted in a break-the-mould four-bedroom house (3,800 square feet, including rental suite). The couple’s number-one must-have was an expansive entertaining area with central kitchen, because “everyone always ends up in the kitchen, regardless of how big the rest of your house is,” says Mitch. This became the core of the addition—a long and open floor plan that flows into a dining room at one end and sunken lounge at the other.

Punctuating this stretched-out great room are dramatic black-steel beams. Structural in a space that’s otherwise devoid of interior walls, they also break up the all-white airiness and frame the views on either end. And they have an environmental function. By moving the beams to the inside of the building envelope, fast-conducting steel is isolated from exterior temperatures and becomes more energy-efficient.

The homeowners live here full-time, not just in ski season. “This had to work for them year-round,” says Arnott. “That’s why it has so many different levels, rooms, pockets, places where they can hang out.”

The black-and-white palette carries through both inside and outside the home. For the window frames, Arnott kept them black outside to match the cladding but white inside so they’d disappear, rather than overpower.

The beams also make a connection to the original cabin’s exposed timber, now painted black to match the steel. Dating from an era in which old-growth wood was common in construction, it was another reason to salvage the cabin, along with the sloping, not-quite-A-frame shape that everyone except for Arnott was initially inclined to flatten out. Its slant was even highlighted with cladding—standing-seam metal in jet black, inside and out. “When people come in, they immediately touch it,” says Arnott. “They wouldn’t touch it outside, but inside they ask, ‘Is that real? Is that metal?’”

The homeowners added a faux-brick wall, gluing each brick, then grouting and painting them white; the artwork by Mark Tronics was purchased in Australia nearly 20 years ago.
The skateboards were designed by Evan Hecox.
The wood platter on the kitchen counter was milled from a tree on the lot.

All this adds to the industrial look that Mitch and Foz wanted. Black pops, like bold Flos lighting and an Eames lounge chair, are set against stark white throughout, including a whitewashed brick wall that the couple installed themselves, brick by brick. The whole vibe is of a converted warehouse loft—ideal for the couple’s art collection (a new piece added every wedding anniversary). “The space is a great canvas to display our artwork,” says Mitch, who’s shifting into an interior design career as a result of this project.

“The first thing to happen when we moved in was to hang the artwork,” she says. “We knew exactly where every piece would go,” like Bearbrick by New York artist Kaws, which has pride of place in the front entryway and stairwell. “It sits on a block of wood that was milled from one of the large trees we took down to build,” says Mitch—another mash-up of past and present. (Other blocks from that felled tree display more art.)

“The punched-metal stairs look amazing in the evening with the light coming through from below,” says Mitch. “The bridge links the old to the new on the second floor.”

“As we progressed, it was easy to see how we could tie in the old with the new,” says Mitch, whether that meant painting old wood the same black as new steel beams or embracing those offbeat sloped walls. Another palpable link is, quite literally, the bridge on the second floor. “You can really feel yourself go from new to old,” says Arnott, “yet it doesn’t seem like an old building you’re going into. It seems like it’s a funky piece of art.”

And it’s not the straight-and-easy route. Arnott refers to a chef adage about it being easy to create something out of great ingredients; the challenge is in doing the same with not-so-great elements. Here, in this architectural framework, wonky walls and old-school-cabin clichés are reassembled and transformed into something that’s pitch-perfect.   

To see more gorgeous renovations, subscribe to the WL newsletter!

Comments

D

Just too cold and sterile for me.

Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram Diary